hasat Kahvebitkinin 20 yıllık ömründe yılda bir kez ve ancak yaklaşık dört yaşına ulaştıktan sonra gerçekleşen hassas bir süreçtir.
Çok yıllık ağaç ılıman koşullarda kök salmalı ve çiçek açabilmesi için bir dizi dönüm noktasından geçmelidir.
Ancak iklim değişikliğiAvrupa'nın en büyük tüketici payını temsil ettiği 458 milyar Euro'luk küresel kahve pazarını akışa sokuyor.
İklim değişikliği kahve çiftçiliğine ne yapıyor?
Çoğu kahve yayla tropik bölgelerde üretilir. Ancak araştırmacılar şunu bulmuşlardır: yükselen sıcaklıklarkahve yetiştirmeye uygun alanları yüzde 50 azaltabilir.
“Kahve haritasının yeniden çizilmesi yıkıcı riskler içeriyor; gibi sadece ulusal ekonomilere değil, Meksika , El Salvador, Nikaragua, Brezilya, Hindistan ve Madagaskar. Aynı zamanda, yüzde 70'i küçük ölçekli operasyonlar yürüten kahve çiftçilerinin geçim kaynaklarını da yok edecek.
Uzun kullanım ömrü ağaçUluslararası Tropikal Tarım Merkezi'nden Dr Christian Bunn, bu çoğunluğa belirgin bir meydan okuma olduğunu açıklıyor.
Küçük ölçekli çiftçilerin gelecekte ayakta kalabilmeleri için şimdiden alternatif tarım yöntemlerine yatırım yapmaları gerekiyor, ancak yatırımlar maliyetli ve arzulanan daha yüksek üretim verimleriyle sonuçlanmayabilir.
Kahve çiftçiliğine sürdürülebilir alternatifler aramak
Kapalı tarım teknikleri, yatırım portföyünün daha pahalı ucunda yer alır.
Bunn, şu anda benimseyen herhangi bir kahve çiftçisinin farkında değilken dikey, kapalı veya hidroponik tarım yöntemleri, araştırmacılar bu olasılıkları araştırıyorlar.
dikey tarım ve kapalı tarımhepsi açık alanda asi olabilen su, ışık ve rüzgara maruz kalma gibi kaynakların daha fazla kontrol edilmesini sağlar.
BM'nin FAO'sunda çok yıllık ve bahçe bitkileri uzmanı olan Bruno Telemans, “Teknik olarak kahve ağaçlarını bir serada yetiştirmek mümkündür” diyor.
Ama küçük ölçekli çiftçilersadece yılda bir kez elde edilebilen ve uzun raf ömrü nedeniyle yavaş satılabilen düşük bir verim için yüksek maliyetler de dahil olmak üzere dikey tarımla ilgili çeşitli zorluklarla karşı karşıya.
Telemans, "Dikey çiftçiliğe sahip olduğunuzda, çiftçinin yılda birkaç ürün toplayabileceği ve bunları çok yüksek değerli bir pazarda satabileceği yüksek değerli ürünlere gitmeniz gerekir" diye açıklıyor.
Tarım mühendisi ve FAO uzmanı Leone Magliocchetti Lombi, hidrofonik sistemlerde ve dikey çiftliklerde kahve yetiştirmenin, yüksek enerji ihtiyaçları ve su yönetimi sorunları nedeniyle zor olacağını söylüyor.
Çiftçiler ikinci bir kahve kolonizasyonundan korkuyor
Pahalı kapalı tarım yöntemlerinin yükselişi, kahve üretiminin Avrupa veya Amerika Birleşik Devletleri'ndeki büyük tüketici pazarlarına taşınmasına yol açabilir.
Çiğ kahvenin piyasa değeri, tüketicilerin umduğu fiyatlara kıyasla nispeten düşüktür ve küçük ölçekli çiftçiler genellikle bu kârın en azını görürler.
Oysa daha zengin çiftçiler ve yatırımcılar, tasarlanmış gübreleme ve damla sulama sistemleri gibi daha pahalı tarım yöntemlerinin maliyetini sübvanse edebilirler. Bu, daha büyük karların elde edileceği niş premium kahve pazarlarına girmelerine yardımcı olur.
Ugandalı kahve şirketi Wild'in kurucusu Endre Vestvik, bunun bir saniye daha getireceğinden korkuyor kolonizasyon malın. Batı tüketici pazarı için "Orada kahve severler tarafından tüketilen her kahve temelde dünyadaki artan eşitsizliklere katkıda bulunuyor" diyor.
Bunun yerine Vestvik, karı menşe ülkelere ve çiftçilere geri getiren çiftçilik çözümlerini savunuyor. "Kahvedeki sürdürülebilirlik sorunlarının başka şekillerde çözülebileceğini düşünüyorum ve bunların artık kahve yetiştiren insanlar tarafından çözülmesi gerektiğini düşünüyorum" diye paylaşıyor.
Admin


